A szubtéri hullámvasút

Ne aggódj, amikor elmegy a kedved az egésztől!
Szubdepi gyakran követi a spankingot!

Fontos: az alábbi információk részben saját meglátásaimra, részben egyéb internetes forrásokra épülnek. Nem vagyok orvos, így nem vállalok felelősséget az információk pontosságáért, illetve mint mindenben, itt is lehetnek kivételek, hiszen minden embert más és más út visz a BDSM ösvényére. Olvasd el figyelmesen, hátha magadra ismersz és a folyamat megértése segítségedre lehet az elkövetkező szeánszaidon! Saját tapasztalataidat, észrevételeidet, javaslataidat a témával kapcsolatban szívesen olvasom!
Szubtér / szublét olyan megváltozott élettani állapot, melyet különböző neurokémiai folyamatok befolyásolnak, így az agy csökkenti a fájdalomra való érzékenységet és növeli a fájdalomküszöböt. Egyúttal képes arra is, hogy egy eufórikus állapotot hozzon létre a szervezetben.
A BDSM jelenetekben előforduló neurokémiai kölcsönhatások egy olyan kellemes, magas szintű euforikus érzést generálnak, ami hasonló ahhoz, mint amikor morfin kerül a szervezetünkbe. Ez a mutatója annak, ha a "session" jól teljesített.
Nézzük meg akkor, hogyan is zajlik ez az egész? Miért kell felépíteni szakaszról szakaszra a szeánszot?
A testünk beépített fájdalomszabályozó rendszerrel rendelkezik. Mindezekért az endorfinok és az enkefalinok a felelősek.
Endorfin az endogén opioid peptidek gyűjtőneve, amelyek neurotranszmitterekként működnek Ezek a fehérjék a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában termelődnek fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmus időpontjában. Képességeik lényegét tekintve hasonlítanak az opiátokhoz, azaz fájdalmat csillapítanak és kellemes érzést idéznek elő.
Az endorfin szó, mint kifejezés egyben magában foglalja egy meghatározott kémiai ingerekkel szemben fellépő farmakológiai aktivitás fogalmát is. A szó két részből tevődik össze: endo és orphin, azaz endogén morfin, amely nevében utal arra, hogy, egy testből származó morfinszerű anyagról van szó.
A köznyelvben elterjedt endorfin-áradat kifejezés arra utal, hogy fájdalomérzület, veszélyhelyzet fellépése, vagy egyéb stressz esetén lelkesültség érzése önti el az emberi testet, vélhetően az endorfinok hatására. Amikor egy ingerület eléri a gerincvelőt, endorfinok szabadulnak fel, melyek megakadályozzák az idegsejteket abban, hogy további fájdalomingert továbbítsanak.
Az opioid neuropeptideket elsőként 1975-ben fedezte fel két egymástól független kutatócsoport: a skót kutatópáros egy disznó agyából izolált fehérjéket, melyeket gyűjtőnéven enkephalinoknak neveztek el. Ez idő tájt az Egyesült Államokban egy borjú agyának vizsgálatakor Simantov és Snyder megállapították, hogy az természetes úton morfiumot termelt a szervezetben. Eric Simon (aki másoktól függetlenül fedezte fel az opioid receptorokat az agyban) ezt az anyagot később az "endogén morfin" szavakból alkotott endorfinnak nevezte el.
Az endorfinok és enkefalinok a morfinhoz nagyon hasonló szerkezetű vegyületek, ezért nem meglepő, hogy euforikus hatást hoznak létre a testünkben. Ezen kívül más neurokémiai anyagok is, - mint a dopamin, a prolaktin, a kortizol és az oxitocin - felszabadulnak és szerepet játszanak a BDSM játékok alatt és után, így jöhet létre szeánsz után a SUBDROP-ként (SZUBDEPI vagy SZUB-HANYATLÁS néven) ismert lelkiállapot. (Köszönöm a szakszerű magyar kifejezését Deresbajusznak!)
Az endorfin termelésnek egy másik széles körben ismert jelensége az úgy nevezett futók gyönyöre effektus. Ez arról szól, hogy ha valaki fáradhatatlanul fizikai gyakorlatokat végez és átlép egy küszöbértéket, aktiválja az endorfin termelését. Endorfinok szabadulnak fel a hosszú órák alatt végzett folyamatos edzések alatt is. Ez a folyamat - jól megfigyelhetően - akkor történik, amikor a munkavégzés vagy sportolás intenzitása a még kontroll alatt tartható és a magas intenzitású között van, és a fizikai megterhelést végző személy nehezen lélegzik. Ez a szint egyébként megfelel annak az időpillanatnak, amikortól az izmok elkezdik a tárolt glikogén elégetését. Ugyanez a jelenség játszódik le a BDSM szeánszok alatti fenekelések során is. Az endorfinok blokkolják a fájdalom érzetet, és lehetővé teszik, hogy a a dopamin felszabaduljon, ami megteremti az euforikus állapotot.
A dopamin szint csökken a BDSM jelenetet követően, a prolaktin és az oxitocin szint viszont emelkedik. A prolaktin egy stresszhormon, amely úgy működik, mint egy szexuális jóllakottság mechanizmus, és alapvetően befolyásolja a hangulatunkat és a viselkedésünket. Gyakran társul depresszió, elidegenedés érzéséhez. Emellett egy másik neurokémiai vegyület, a kortizol szint is fokozatosan emelkedik, ami szintén a depresszióval összefüggő.
Miként vezessük át a szubtéren a partnerünket? Ha megértjük a test működését, azaz, hogy miképpen szabályozzák a neurokémiai folyamatok a szeánszot, akkor nemcsak támogatni tudjuk a szubot a folyamatban, de eljuttathatjuk őt az endorfin- kábulat (reszkető eksztázis) tudatállapotába is. Minden test rendelkezik egy neurokémiai adagolórendszerrel. A kulcs a folyamatban, hogy megértsük, miképpen manipulálhatjuk a szervezetet úgy, hogy a test és az agy összehangolódjon és rákészüljön a szeánszra.

Bevezetés: 10 perc

Az endorfin termelés körülbelül 10 perccel az izgalmi helyzet megkezdése után visszazuhan a normális értékre, ezért mielőtt újabb etápra kerülne sor, a szervezetnek szüksége van legalább 10 percnyi regenerálódásra. Akkor majd készen áll a következő fokú stimulálásra. A stimuláció mikéntje kevésbé fontos ilyenkor, lehet az korbácsolás, kézzel fenekelés pl., ami még nem teljes erőbedobással történik.
A mintegy 10 perces szolíd, bevezető stimuláció után, a szub helyzetben lévő embert 5 újabb percig erősebb hatásokban részesítjük, így hamarosan eléri az első csúcspontot vagy "válság pontot", amely mintegy 10-15 másodpercig tart nála. (1-es, 2-es szint) Ezt követően a domináns személy ismerve a szub jelenlegi fájdalomküszöbét, továbbviszi őt a következő (magasabb fájdalomtűrési) szintekre (3-as, 4-es, 5-ös, 6-os szint).

SZUBTÉR 1. szint (fájdalom tolerancia): 10 perc

A jelenetek kezdetén még nem szabadulnak fel az endorfinok a testben, így sokkal alacsonyabb a fájdalomküszöb és már a bevezető ütések is fájdalmasak, égetőek lennének. A testünk azonban rendelkezik bizonyos endorfin tartalékkal, amellyel készen áll a fájdalom kompenzálására. Ezért, hogy a tartalékokat előcsalogassuk, az első terheléses szakaszt könnyedebb játékokkal szükséges oldani, (pl. szidalmazás, sarokban állás, majd kézzel történő vagy ruhára adott fenyítés, enyhe korbácsolás stb.) hogy 10 perc múlva az illető elérhesse az első csúcspontjához vezető szakaszt. Miután, a fájdalomküszöb egyértelműen nőtt, fokozatosan emelhetjük a szub stimulációját, mert akkor lesz képes elérni a magasabb fájdalomküszöböt: ezt az első szintet hívjuk "fájdalom tolerancia" szintnek. Itt a tudatállapot még nem módosul, viszont a fájdalomküszöb már nő.

SZUBTÉR 2. szint (magasabb fájdalom ellenállás): 5 perc

A bevezető tíz perces könnyű, de folyamatos stimuláció, rábírja a testet az endorfinok termelésére. Ezt követően egy intenzív öt perces fenekelés (pl. hajkefe, szíj, pálca stb.) elvezeti a partnert egy erőteljes csúcsállapothoz, amely mintegy 10-15 másodpercig tart a jelen fájdalomszinten, viszont bejuttatja általa a friss endorfint a véráramba. Nagyon gyakran a szexuális érzet és a fájdalom stimuláció együtt érik el ezt a pontot (ilyenkor merevedés, pre ejakuláció, lányoknál is izgalmi állapot figyelhető meg). Ezt követően a szervezet készen áll egy magasabb fájdalom tűrésre, azaz az illető megérkezett a szubtér 3. szintjéhez.

SZUBTÉR 3. szint (enyhe kábulat): 10 + 15 perc

Megismételjük a fenti, újabb tíz perces enyhe játékot - sarokban állás, szidalmazás, írott feladat, kézzel adott fenekelés, szíjazás stb. - és a szub készen áll egy újabb, intenzívebb 15 perces szakaszra, ahol a fájdalomszint már jóval magasabb. Fontos, hogy ebben a szakaszban tartsd szinten az adrenalint azzal, hogy hogy percenként csak egy vagy két ütést adsz a fenekére. Biztosíts egy kis időt a szusszanásra, pihenésre, folyadékpótlásra, a karjainak kinyújtására stb. A harmadik szinten már az endorfinok éreztetik a hatásukat, így a szub enyhe kábulatban van. Néha előfordulhat petyhüdt szemhéj, és azt látod rajta, hogy sokkal nyugodtabb. Ezen a szinten már hallani lehet nyögéseket és sóhajokat, és észlelhetünk egy relaxált állapotot.

SZUBTÉR 4. szint (izgalmi csúcspont): 10 perc

Újra alkalmazva a rutin terheléseket, de már egy fokozott intenzitás mellett, a szub partner eljut a negyedik szintre. Ez már egy nagyon nyilvánvalóan módosult tudatállapot. Ezen a szinten nemcsak kábának, de megadónak, önfeladónak is érzi magát, és létrejön egy nagyon engedelmes, szolgálatkész hozzáállás. (Tehát ez nemcsak az okozott fájdalom fizikai hatása miatt van!) A szub most jelentősen kommunikatívabb, de a gyors reakcióidő miatt még több adrenalinra van szüksége. Elképzelhető, hogy hiperérzékennyé válik, esetleg küzdeni fog, alkudozni vagy megfigyelhető nála a libabőrösség, izomrángás (remegő fenék). Adjunk neki kis pihenőidőt! (Ha a szeánsz erotikus céllal történik, akkor érdemes a szexuális aktusokra a 3-as és a 4-es szinten sort keríteni, mert később már túl érzéketlenné válik ahhoz, hogy örömét lelje benne! Azonban ezen a két ponton nagyon szenvedélyes és gátlástalan kényeztetésre van lehetősége azoknak, akik ezt a dolgot erotikus céllal művelik.)

SZUBTÉR 5. szint (legfelsőbb extázis, tanulékonyság): 10 perc

Az 5. szinten még egyértelműbb jeleit látjuk a megváltozott tudatállapotnak. A szub ernyedt és nyugodt. Ezen a ponton nagyon magas a fájdalomküszöb és könnyen elképzelhető, hogy a szub képtelen kommunikálni, még akkor is, ha bajban van. Ilyenkor még a biztonsági jelszót sem tudja kimondani, annak ellenére, hogy arra akár szüksége lenne. Nagyon engedelmesen viselkedik. Óriási a domináns személy felelőssége ezen a ponton, ahol empátiára és gyengédségre van szükség, hogy értelmezni tudja a jeleket. A legtöbb, a szakmájához értő Dom/Domina/Mistress itt abba is hagyja a szeánszot és megkezdi az utógondozást. Ha úgy döntesz, hogy nem állsz meg az ötödik szinten, akkor rendkívül óvatosnak kell lenned, mivel ez egy veszélyes, a szub határainak a feszegetésével együtt járó szituáció. Az alárendelt személy alig tud már beszélni, és nem mondja ki a biztonsági jelszót vagy azt, hogy szeretné, ha vége lenne, így a domináns partneren múlik, hogy képes-e értelmezni a testbeszédét és megérteni a vágyait, illetve felmérni a valós állapotot. A szub rendkívül alázatos és elfogadó már ezen a ponton, bármilyen kiszabott büntetés éri őt. Ha folytatod, akkor gondoskodni kell a folyamatos stimulálásról, hogy eljuttasd őt a végső, 10-15 másodperces, második csúcspontra, amelynek az élménye leírhatatlan.

SZUBTÉR 6. szint (mély szubtér állapota)

Ezt a szintet csak akkor szabad megkísérelni, ha a szub határait és képességeit már nagyon jól ismeri a domináns partner. Rendkívüli gondossággal kell eljárni minden alkalommal, hiszen a biztonsági szót nem fogja kimondani, mert képtelen rá. Ebben a szakaszban, a sok endorfin és adrenalin remegteti az egész testet, és a szub viselkedése nagyon kiszámíthatatlanná válik. Szembe szegülhet, szabadulni akarhat, vadul csapkodhatja magát, őrjönghet stb. Ügyeljünk arra, hogy ne tehessen kárt magában és ne okozhassanak számára testi sérülést a korábbi intézkedéseink. (pl. kikötözés, rögzítés) A tudatállapota már annyira megváltozott, hogy képtelen azt kontroll alatt tartani, és az ősi, primitív ösztöne veszi át az irányítást a teste felett. ("Harcolj vagy menekülj, azaz üss vagy fuss néven ismert ösztön") Állati szintre kerül, artikulátlan hangokat ad ki, de azokból is kevés, ami felismerhető vagy értelmes. Ezt a helyzetet egyértelműen úgy is kell kezelnünk, mintha egy vadállatot kellene megszelídítenünk, azaz gyengéd hangon, nyugtató gesztusokkal beszéljünk, őrizzük meg a higgadtságunkat, miközben a szub menekülni akar vagy ütni próbál. Mivel nincs tudatában annak, hogy mit csinál, ne vedd magadra ezeket a reakciókat, hiszen nagyon mélyen van most a szubterében, de hidd el, belül, élvezi minden pillanatát!

Hogyan hozzuk vissza őt a szubtérből?

UTÓGONDOZÁS!!!! UTÓGONDOZÁS!!! UTÓGONDOZÁS!!! A megfelelő utókezelés szép hosszú, lassú magára ébredés és visszatérés a korábbi tudatállapothoz. A szükséges utógondozás és a szubbal való törődés, amíg a neurokémiai folyamatok visszatérnek a normális megszokott állapotukba, mintegy minimum 10-20 percig tartanak, tehát ezt az időt adjuk mindenképpen meg a regenerálódáshoz! (az adrenalinnak 5-6 perc, az endorfinoknak sokkal több időre van szükségük). Ez alatt az idő alatt, a szub megéli, hogy az adrenalin szintje lezuhan, ami egy intenzív és ijesztő érzés lehet. Ekkor beszélj hozzá kedvesen, simogasd meg és tartsd egy biztonságot jelentő, elfogadó és szerető közegben őt! A nem megfelelően végzett utógondozás komoly pszichológiai károsodásokat okozhat. Azt kell, hogy érezze most, hogy ő van a figyelmed központjában! Az adrenalin esése összezavarja, a szívverése még szapora, ahogy a légzése is lehet még kapkodó, miközben lecsökken az endorfin a szervezetében. Hagyd, hogy megnyugodjon és összeszedje magát! Addig ne engedd elmenni, autóba ülni stb. Az is könnyen előfordulhat, hogy a szub személy ezen a ponton hallgatag, összetört vagy sír. Mindenesetre nagyon sérülékeny állapotban van, ezért óvni kell őt a negatív hatásoktól! Lehet, hogy szeretné az érzelmeit kifejezni, visszajelzést adni vagy akár csak megfeszíteni a testét, ahogy csökken az adrenalin. Legyél mellette, hallgasd meg, vigasztald, öleld át és segítsd, hogy tudja újjáépíteni önmagát azokból a darabokból, amelyekre széthullott az előző egy-két óra alatt. Ezek mind nagyon is normális reakciók.

Utógondozási utasítások

Finoman öleld meg őt, vagy simogasd meg, esetleg tegyél rá krémeket, pakolásokat, jeget! Adj neki inni vagy pár falatot enni! Fektesd le, hogy pihenjen! Fontos, hogy biztonságban érezze magát! Könnyen lehet az is, hogy nagyon rövid idő elteltével rátör az ún. "zuhanás a szakadékba" lelkiállapot, azaz feszültté, frusztrálttá válik ismét. Ilyenkor sötétebbnek láthatja a tárgyakat is, mert az endorfin pihenteti az optikai idegeket is. Mindezek a kémiai folyamatok mellékhatásai és teljesen normális, ártatlan események. Nyugtasd meg, - ha ezt jelzi neked -, hogy minden rendben van vele és teljesen normális amiket érez vagy tapasztal! Az érzéseinek is regenerálódniuk kell. Amint az endorfinok hatása alábbhagy, vélhetően jól fogja már érezni magát, és az élmények hatása alatt lesz a következő pár órában. Ha tud, pihenni fog, álmodozni és fantáziálni, mintha egy színes buborékban lebegne és utazna, sodródna tovább.

SZUBDEPI kezelése

Egy-egy intenzív jelenet után a subdrop néven ismert állapot, a szub-hanyatlás vagy szubdepi is gyakran előfordul. Ez kialakulhat gyorsan is, - pár órával a sessiont követően - de sok esetben csak néhány nappal a szeánsz után veszi kezdetét. Általában pár óráig, másoknál pár napig, de maximum egy-két hétig tart. A szubdepi egy depressziós állapotot és / vagy levertséget követően fellépő heves jelenet, ami könnyen kiválthatja azt, hogy a szub távol tartja magát a domináns személytől akár hosszabb ideig is. Ez a megnövekedett prolaktin és a kortizol reakciója a szervezetében. A domináns személy legyen tisztában a szubdepi jelenségével és kezelje azt az utógondozás egyik komponenseként, valamint kövesse nyomon a szubot a szeánszot követő napok, hetek során! Különösen akkor fontos ez, ha közvetlen kapcsolat nem áll fenn közöttük. Magam ilyenkor kérem elküldeni a 24 órán belüli első benyomást, majd a heti beszámolókat, röviden, tényszerűen, mert ezekből tudom követni, hogy éppen melyik fázisban és hol tart az adott partner. Számoljunk ezzel az érzelmi hullámvasúttal és ne hibáztassuk őt érte! Beszéljük meg vele a következő találkozás során, hogy rendben van, ha így érez, és nem haragszunk érte! Érjünk el vele konszenzusos egyezséget a jövőbeli hasonló helyzetekre vonatkozóan!


ADULT CONTENT

Felnőtt tartalom!


Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!